Kesällä ulkona puuhatessa sattuu usein pienempiä onnettomuuksia, jotka aiheuttavat haavoja, naarmuja tai ruhjeita. Jotta haavat parantuisivat nopeasti ja ilman komplikaatioita, niitä tulee hoitaa asianmukaisesti.

Haavan oikea hoito on tärkeää, sillä siten vältytään haavan saastumiselta ja tulehduksen aiheutumiselta. Haavanhoidossa kaikkein tärkeintä on sen puhtauden varmistaminen.

On olemassa kahdenlaisia vammoja: umpinaisia ja avoimia. Edelliset vaihtelevat pienistä mustelmista sisäelinten vaurioihin. Avohaavat ulottuvat pintanaarmuista syviin pistohaavoihin.

 

Haavatyypit

  • Naarmuja aiheuttaa kaatuminen tai liukastuminen kovalle tai karhealle pinnalle.
  • Ruhjehaavat ovat tavallisesti reunoiltaan epätasaisia, ne voivat aiheuttaa suurta verenvuotoa tai olla saastuneita.
  • Viiltohaavat ovat veitsen tai lasin aiheuttamia ja suorareunaisia. Jos syvemmällä olevat verisuonet, jänteet ja hermot vahingoittuvat, viiltohaavat ovat erittäin vaarallisia. Syvien viiltohaavojen yhteydessä tulee ehdottomasti mennä lääkäriin.
  • Pistohaavat on yleensä aiheutettu pitkällä piikkimäisellä esineellä ja ne voivat olla vaarallisia silloin, kun ne ovat syviä.
  • Puremien osalta tulee ehdottomasti ottaa yhteyttää lääkäriin. Jos haavaa ei ole hoidettu asiantuntevasti, sekä koiran- että ihmisenpuremat aiheuttavat hyvin todennäköisesti infektion, jota hoidetaan antibiooteilla.
  • Mustelmien osalta on koko ihon väri muuttunut, sillä verisuonista vuotanut veri värjää sen punertavaksi tai liilansävyiseksi, myöhemmin kellertäväksi ja vihreäksi.
  • Lian ja vieraiden esineiden saastuttamien haavojen osalta tulee infektiovaaran välttämiseksi ottaa yhteyttä lääkäriin. Pienetkin haavaan sattuneet vieraat esineet voivat aiheuttaa huomattavaa kipua ja lisäongelmia. Jos viimeisimmästä jäykkäkouristusrokotteesta on kulunut yli kymmenen vuotta, onnettomuuden yhteydessä tarvitaan täydentävää rokotusta.

 

Kodin ensiapupaketti ja haavan puhdistaminen

Toisinaan aiheutuu pieniä haavoja ja naarmuja ja siten jokaisessa ensiapupakkauksessa pitää olla antiseptista ainetta, erikokoisia laastareita, siteitä ja haavatuppoja. Asianmukainen haavanhoito on erittäin tärkeää, jotta vältytään tulehduksilta ja rumilta arvilta.

Haavojen nopea ja ilman komplikaatioita tapahtuva parantuminen riippuu haavanhoidosta. Haavan vaarallisuus riippuu sen sijainnista ja koosta, samoin sen saastuneisuudesta. Lievempien pintahaavojen hoidosta tavallisesti henkilö selviää itse.

Ennen haavan puhdistamista tulee kädet pestä puhtaiksi lämpimällä vedellä ja saippualla. Saastumisen välttämiseksi haava tulee säännöllisesti puhdistaa antiseptisellä aineella. Haavan huuhtelulla poistetaan vieraat esineet, saaste ja osittain myös vahingoittunut kudos. Viileällä liuoksella huuhtelu auttaa pysäyttämään pienemmän verenvuodon.

Puhdistamisen jälkeen haava tulee peittää puhtaalla laastarilla tai siteellä. Isompien haavojen osalta on ihanteellista käyttää haavaan tarttumatonta sidettä. Jos haavaside tai laastari on kastunut tai likaantunut, se tulee vaihtaa uuteen.

Isojen, syvien, vieraita esineitä sisältävien tai saastuneiden haavojen (mukaan lukien eläinten puremien) yhteydessä tulee ottaa yhteyttä lääkäriin, koska haavasta alun saanut tartunta voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Lääkärin kanssa kannattaa konsultoida myös silloin, kun haavan reunoihin on aiheutunut punotusta, haava on turvonnut ja on noussut kuumetta.

 

 

Globasept®Wound Sol (haavahuuhde)

 150ml spray 5€