Pääosalla yrityksistä ja yksityishenkilöistä heräsi äkillisesti kiinnostus antiseptisiä ja desinfioivia aineita kohtaan. Markkinoille tulvi uusia desinfiointiaineita, yksi toistaan hienompia. Mutta voiko niihin luottaa?
Miten voi väittää, että käsien desinfiointiaineella on kahdeksantuntinen vaikutus, kun EN 12791 (kirurgisen käsidesinfektion standardi) -standardin mukaan enimmäisaika on kolme tuntia, ja sekin steriilejä käsineitä käyttäen? Probioottinen antiseptinen aine käsille? Uusia tuotteita tuli kuin sieniä sateella, joillakin niistä oli terveysviranomaisen myöntämä biosodin rekisteröintitodistuksen numero, joillakin ei.

Meidän tuotteemme ovat olleet markkinoilla vuodesta 2009 lähtien. Olemme valmistaneet antiseptisiä, desinfiointi- ja puhdistusaineita jo kauan. Olemme testauttaneet tuotteemme vain kyseisen alan akkreditoiduissa laboratorioissa voidaksemme olla aineiden tehokkuudesta varmoja. Kansanterveys on tärkeää ja sitä tulee vaalia. Jokainen alkoholia sisältävä tuote ei ole automaattisesti patogeenien suhteen tehokas.

Jotta voisit olla varma siitä, että käsien antiseptinen aine (nimenomaan antiseptinen aine, sillä desinfiointiaine on tarkoitettu sairauden aiheuttajien hävittämiseen elottomalta pinnalta) tai desinfiointiaine on tehokas viruksia (ml. koronavirusta) vastaan, tarkasta tuotteen etiketti tai infolehti ja etsi maininta EN 14476:n olemassaolosta. Kyseessä on erityinen eurooppalainen testimenetelmä, joka arvioi virusten aktiivisuuden pysäyttämistä. Hyvällä tuotteella on muitakin standardeja, jotka todistavat tehokkuuden muita sairauden aiheuttajia vastaan. Tuotteeseen pitää ehdottomasti olla merkittynä myös vaikutusaika.

On myös tärkeää tietää se, että alkoholipitoisuuden voi ilmaista joko tilavuus- tai painoprosenttina. Ensin mainittua vaihtoehtoa (vol/vol tai v/v) käyttävät juotavan alkoholin valmistajat ilmaisemaan alkoholin tilavuutta tuotteessa. Antiseptisten ja desinfioivien aineiden valmistajat käyttävät sen sijaan tarkempaa ilmaisutapaa – painoprosenttia eli g/g tai w/w. Se näyttää todellisen alkoholipitoisuuden 100 g tuotetta kohti. Esimerkiksi 80 % vol/vol etanolia on 73,5 g/g etanolia tuotteessa. Nojautuen tutkimuksiimme saksalaisissa ja tšekkiläisissä laboratorioissa voimme väittää, että 80 % g/g etanolia sisältävä tuote on koronavirusta vastaan tehokas 30 sekunnissa. Käsien antiseptisia aineita on sekä nestemäisessä että geelimäisessä muodossa. Nesteestä geelin tekeminen ei ole hankalaa, mahdollisuuksia on monta. Geelin vaikutustehokkuuden säilyttäminen on hankalampi tehtävä. Siten kaikki geelimäiset antiseptiset aineet eivät välttämättä ole tehokkaita.