1. Huomioida pintoja (esim. ovenkahvat, kaiteet, hissinapit, katkaisimet, tuolien käsinojat alta ja päältä, WC:n ja kylpyhuoneen pinnat ym) seurata ja miettiä, millaisia paikkoja erilaiset ihmiset koskettavat. Asiantuntijoiden kokemusesta esim. yli 90% saippua- ja paperiannostelijoiden kosketuspinnoista (alta ja painamispaikat) on likaisia. Usein unohduksiin jäävät kosketuspinnat ovat myös ovien reunat, kahvan ympäristö; kouluissa tuolien aluset, selkänojat; julkisessa käytössä olevat esineet, tarvikkeet toimistoissa (esim. näppäimistö, nitoja, VR-lasit leikkikeskuksissa, keittiölaitteet, puhelin, yms).
2. Märkäpuhdistus on tarpeen pinnalta olevan lian (ml. mikro-organismien) irrottamiseksi. On tärkeää muistaa, että kaikki kauemmin kuin 30 sek kuivuvat pinnat tulee kuivattaa erikseen. Kuivumisen aikana voi pinnalle jäädä jäännöslikaa ja myös mikro-organismeja.
3. Puhtauden luomiseen riittää täysin tavalliset tavat, esim. Käyttää puhtaalla vedellä kostutettua puhdasta mikrokuituliinaa. Tärkeää on liinan sopiva kosteustaso sitoakseen riittävästi likaa ja riittävän vahva pyyhkiminen! Lian poistamisessa tärkeä rooli on mekaniikalla eli pyyhittäessä pintaa on hangattava tarpeeksi kovasti. Hennolla „silittämisellä“ voi jäädä huomattava osa likaa ja myös mikro-organismeja poistamatta. Tähänastisten tutkimusten pohjalta sellainen tapa poistaa tarpeeksi infektioviruksia ja ehkäisemisestä puuttuu suora tai täydentävä tarve käyttää desinfioivia aineita.
4. Sileiden pintojen puhdistamiseen riittää siivoustekstiilin kostuttaminen vedellä (esim. mikrokuituliinaa käytettäessä), huokoisia pintoja puhdistettaessa paremman lopputuloksen antaa heikosti emäksinen
(pH 8-9) puhastusaineliuos, ml. käytettäessä kertakäyttöisiä siivoustekstiilejä.
5. Puhdista kosketuspintoja ja likaantuvia esineitä tavallista useammin ja säännöllisesti. Julkisissa tiloissa, joissa liikkuu paljon erilaisia ihmisiä, on esim. Kosketuspintojen puhdistaminen järkevää joka 2-4 tunnin välein. Otettava huomioon, että silmin nähtävä puhtaus ei ole puhdasta vielä mikro-organismeista! Jos lika on silmin nähtävää, se on mikro-organismeille erityisen hyvä turvapaikka.
6. Desinfiointiaine on biosidi! „Biosidi on tuote, joka sisältää vaikutusaineena kemikaalia tai mikro-organismia, joka tuhoaa, torjuu, muuttaa vaarattomaksi tai taistelee ihmiselle haitallisia organismeja vastaan. Samalla tavoitteella puhtaasti fyysisen tai mekaanisen vaikutuksen omaavat tuotteet eivät ole biosidejä.“
7. Lue pakkauksen tiedot huolellisesti läpi ja noudata käyttöohjeita, sillä erilaiset desinfioivat aineet tarvitsevat erilaisen vaikutusajan taatakseen riittävän desinfioimisen vaikutuksen.
8. Tehokasta erilaisia viruksia vastaan on kuumennus, UV-säteily ja myös monet antimikrobiset aineet, esim. 70% etanoli, 75% 2-propanoli, vetyperoksidi, natriumhypokloriitti, jonka vähintään minuutin vaikutuksesta virus katoaa.